Fodervärd
banner


 

Fodervärd hos S*JasionesVi letar då och då efter fodervärdar till både hanar och honor. Detta gör vi när vi anser att en kattunge är viktig för aveln men vi inte har plats för den hemma hos oss. Att vara fodervärd betyder lite förenklat att man, precis som när man köper en kattunge, ger en katt ett livslångt hem med allt vad det innebär, men man står inte själv som ägare på katten den första tiden. Vi står istället som ägare till katten tills dess att han/hon gett det antal kullar som avtalats. Efter kontraktets fullbordan kastreras katten (om inget annat avtalats) och övergår till fullo till fodervärden. Helfodervärd


En helfodervärd betalar ingenting för kattungen initialt och denna form använder vi oss av om katten har stort avelsvärde för oss. Vi tar då oftast två kullar på honor och fyra kullar på hanar innan den övergår i fodervärdens ägo. Ett helfoderkontrakt är dock alltid tidsbegränsat så även om katten inte uppfyllt det antal kullar som avtalats inom tiden för kontraktet övergår katten i fodervärds ägo när tiden gått ut. Som helfodervärd förbinder man dock sig till att hålla katten fertil under kontraktstiden och, om det gäller foderhona, föda upp det antal kattungekullar som avtalats inom kontraktets giltighet. Självklart månar vi dock om både kattens och fodervärens väl och visar det sig att något i situationen är ohållbart ser vi till att lösa det på bästa sätt för båda parter. Att vara helfodervärd är ett stort ansvar men också mycket spännande och givande. Halvfodervärd


Som halvfodervärd gäller egentligen samma saker som för helfodervärd. Skillnaden är att man betalar ett reducerat pris (cirka halva priset) vid leverans mot att vi får använda katten till en eller två kullar (en för honor och två för hanar). Halvfodervärd söker vi då vi kanske vill begränsa antalet kattungar inom en viss linje eller om vi vill vill ha en kortare kontraktsperiod med fodervärden. Vi kanske inte heller vet än om vi vill använda katten utan vi vill vänta och se hur katten utvecklar sig. Om vi bestämmer att inte använda katten inom vårt avelsprogram kastreras katten och övergår till fodervärden. Ett halvfodervärdsskap kan även "uppgraderas" till helfoderavtal om båda parter är överens om det.Passar du som fodervärd?


Att vara fodervärd är, till skillnad mot vad vissa tror, mer än en gratis katt. För oss är det en möjlighet att spara och använda en katt inom vårt avelsprogram som vi annars inte skulle kunnat använda. Att vara fodervärd är därför ett stort ansvar men det ger också många möjligheter. Det är en möjlighet för dig att få bättre insikt i rasen och i avelsarbete i stort, då fodervärdskap innebär ett nära samarbete med oss i allt som rör avel. Det kan också vara en möjlighet för dig som har intresse, tid och tålamod, men kanske inte den plånbok som kattungeinköp och seriös avel innebär. Vi står för alla kostnader som är förknippat med avel och utställning och i gengäld ger du din tid och din kärlek när det gäller katten och de parningar/kullar som avtalats.


För att du ska passa som fodervärd till oss bör du:


- Bo i Stockholm, någon av Stockholms norra eller västra förorter, Enköping eller Västerås. För foderhanar är avståndet inte av lika stor betydelse som för foderhonor, men vi ser ändå helst att du bor inom 45 min från Bro där vi bor. Detta för att vi ska ha möjlighet att ge er den support ni behöver.


- Ha intresse av, och möjlighet att, hålla en hankatt fertil eller föda upp kattungar (för honkatt). En hankatt kan skrika en del och vara orolig och i värsta fall kissa inomhus (blir det så försöker vi så klart lösa det). En honkatt är dräktig i ca 2 månader och har sedan kull hemma i minst 12 veckor. Under den tiden har man begränsad möjlighet att resa bort och man måste lägga mycket tid på att socialisera och ta hand om kattungar.


- Gärna ha ett intresse av att ställa ut då vi har en önskan om att våra foderkatter ställs till Champion (vilket förhoppningsvis inte kräver mer än max fem utställningar då vi försöker välja så rastypiska katter som möjligt i avel). Vi kräver dock inte att ni ställer ut själva utan det räcker med att ni är beredda att låna ut katten till oss för de utställningar vi önskar.


- Ha möjlighet att ge en katt kontrollerad utevistelse i form av koppelpromenader, kattgård eller innätad balkong/uteplats. Detta då en foderkatt inte inte får vara ute "på egen tass" under dess fertila period men alla katter behöver få frisk luft.


Både när det gäller köp av kattunge eller fodervärdsavtal är det viktigaste för oss att katten mår bra och att fodervärden, tillika framtida ägaren, är nöjd varför vi lägger stor vikt vid att se till att fodervärdar vet vad de ger sig in på, samt att vi skriver avtal som passar båda parter. Inget avtal är det andra helt likt utan det anpassas efter person och situation.


Är du rätt person för att vara fodervärd till oss? Tveka inte att höra av dig så berättar vi mer.