Om rasen


Utseende


Den sibirisk katten är medel till stor i storleken och är robust och muskulös med en kraftig benstomme och stora runda tassar. Hanarna väger oftast runt 4,5-6 kg. Honorna brukar vara något mindre och väga mellan 3,5-5 kg. Katterna växer också mycket långsamt och de är inte helt färdigutvecklade förrän de är runt 5 år.

 

Huvudet på en sibirisk katt skall vara massivt med bred panna och nos och välmarkerade kindben. Det ger intrycket av att vara något runt. Profilen ska ha en svag inbuktning ovanför nosen men inget stop. Ögonen ska vara stora och något snedställda och öronen ska vara medelstora och placerade med bra bredd emellan.

 

Den sibiriska katten hör till kategorin semilånghår och deras päls är tät och ska kännas något sträv och hård vid beröring. Den består dels av tjock underull och dels av långa vattenavstötande täckhår. Pälsen är extra lång i kragen, på svansen och på bakbenen, särskilt på vintern. Den Sibiriska katten är också godkänd i alla färgvarianter utom maskad, choklad och lila.


Vissa tycker att det är svårt att skilja mellan den Sibiriska katten och Maine Coon och Norsk Skogkatt som alla är semilånghåriga och tillhör "skogsrasena", men det finns två enkla skillnader om man tittar på katternas huvudform. Den Sibiriska katten ger ett runt intryck, Maine Coon ett rektangulärt intryck och den Norska Skogkatten ett triangulärt intryck framifrån. Dessutom har Norska Skogkatter en nästintill rak profillinje. Maine Coonen har ett markerad övergång mellan nosrygg och panna och den Sibiriska katten har lite av ett mellanting mellan dessa två, en mjuk inbuktning. Rent kroppsligt är både Maine Coon och Norsk Skogkatt lite resligare och "längre" medan den Sibirisk katten är något kompaktare.

Temperament


När det gäller temperament så finns det givetvis alltid individuella skillnader, men det finns ändå vissa drag som väldigt många Sibiriska katter har gemensamt. Jag skulle vilja säga att de Sibiriska katterna ofta har en närvaro som är mycket påtaglig. Den är intelligent, läraktig och mycket nyfiken. Den är social och älskar att vara nära människor. De vill vara med "där det händer" så att säga och följer ofta sin ägare överallt. 

 

Den Sibiriska katten är vidare en relativt aktiv ras som älskar att hoppa och klättra och de har ofta en utpräglad jaktinstinkt. Många har fortfarande ett stråk av "vilt" i sig och älskar att vara utomhus. En sibirisk katt behöver med andra ord en del utrymme och aktivering för att må bra, men det går ändå utmärkt att ha den som innekatt med kontrollerad utevistelse (kattgård, innätad uteplats/balkong, koppelpromenader). Bara man låter katten leva i kubikmeter snarare än på kvadratmeter och är beredd att ägna katten tid till lek varje dag. 

 

Är man ute efter en lugn och lågmäld soffkompis så kanske det finns andra raser som passar bättre (även om det självklart finns sibirer som är sådana, särskilt när de blir lite till åren). Men vill man ha en katt med en stark personlighet som ger mycket kärlek (ibland på sitt eget speciella sätt) men även kräver lite av sin ägare i gengäld så är sibirisk katt perfekt. 

 

Jobbar man eller är borta längre perioder under dagen rekommenderar jag alltid två katter då de annars lätt kan bli understimulerade och må dåligt. 


        Sibirisk katt              Maine Coon               Norsk Skogkatt